« Er glasset halvt tomt eller halvt fyldt ... hvad nu hvis jeg tabte det? | Main | Hvis vi nu smider tøjet ... taber vi os så hurtigere? »
Sunday
Mar312013

Vægttab - sådan taber du dig og holder vægttabet?

For det er jo faktisk ikke noget problem ”mindre mad og drikke og mere fysisk aktivitet” … så taber vi os jo.

MEN hvorfor sker der så ikke en fløjtende dyt, når vi nu gør alt det rigtige. Vi spiser mindre og sundere og rører os mere? Vægten bevæger sig typisk ikke i den fart, vi ønsker, det går alt for langsomt eller også går det slet ikke? Det værste er det sidste, det kan ødelægge humøret totalt.  

Så hvordan skal vi så få styrken på at fortsætte?

___

Vi har brug for succes!

Prøv at tænke tilbage på sidst du havde succes med noget – måske arbejdsmæssigt, på hjemfronten, i din omgangskreds - i en eller anden handling. Prøv at tænke tilbage hvordan din krop havde det? Var den let og legende eller føltes den tungsindig? Hvordan var dit humør? Fik du lyst til mere?

Det sker yderst sjældent, at vi sætter bremsen i, trækker stikket ud og vores humør er nedtrykt, når vi oplever succes.

Og naturligvis har vi behov for kontinuerlig succes i vores vægttab, så vi har lyst til at fortsætte. Det sker typisk første gang, vægten viser et mindre tal -> så får vi MOD, HANDLING, STYRKE på at fortsætte. MEN det er lige indtil, vægten stopper med at gå nedad eller den måske endda går opad… så bliver det sku´svært!

Så er energien på at fortsætte ”kaput”, vi bliver demotiveret i at fortsætte i alt det sunde mad og træning. ”For nu kan det også være lige meget, de dage/uger måske endda måneder der er gået med forandringer er jo bare spildt”.

MEN ... der er en løsning!

For at FASTHOLDE motivationen til at fortsætte, behøver du at få dine succes oplevelser i noget, du selv kan KONTROLLERE.

Og du kan IKKE kontrollere din egen kropsvægt.

Uanset dine erfaringer med, hvordan du tidligere har lykkedes, uanset hvad andre fortæller dig, du skal gøre, hvad eksperterne siger, der hjælper, så kan du ikke kontrollere din kropsvægt 100%. Så hvorfor bruge din energi på det?

Brug din energi på handlinger der er i din kontrol 100% og få succes i det.

Ta´ f.eks din kost og din træning – du kan med 100% garanti selv kontrollere, hvor meget du vil spise, og hvor meget du vil røre dig fysisk. Ingen andre kan bestemme det for dig – det er dit valg.

Der er jo ikke noget tidspunkt, hvor det vil komme bag på dig, at du har spist en kage i stedet for en riskiks, eller at du tog elevatoren i stedet for trapperne.

Du er fuld bevidst om, hvad du gør 100% - så du bestemmer selv hvornår og hvordan.

Og jeg tør næsten love dig med 99% garanti, at hvis du hver dag vælger at ha´ succes med dit valg af sund kost og træning, så får du succes med din kropsvægt.

___

Her er et par forslag til hvordan du kan gøre det:

1) Gør op med dig selv hvordan din indstilling skal være til din succes - dvs hvor meget ønsker du succes på en skala fra 1-10, hvor 10 er 100%. Hvis det ikke er et 10-tal for dig så find ud af hvorfor. Måske det ikke er så vigtigt for dig alligevel?

1) Noter hvordan dit niveau er konditions- og styrkemæssigt, inden du starter op med træningen, eller hvis du allerede er i gang, så start med at notere det nu. 

2) Lav et skema hvor du notere din fremgang i træningen.

3) Lav en træningsdagbog til dit skema, så du kan se historikken - måske med et par kommentare til.

4) Med et par ugers mellemrum - lav de øvelser der er svære og mærk fremgangen, er der ingen fremgang -> få mig eller en anden til at hjælpe dig.

5) Elsker du at skrive, så notere ned hvordan du har det før og efter din træning, og hvad du får ud af at mærke fremgang i din træning.

6) Sæt dig mål hvad du gerne vil opnå med og i din træning.

7) Kost - sæt dig mål hvad der vil være vigtigt for dig i forhold til at spise anderledes/sundt, et par eksempler:

Måske er målet at lade de søde sager være, ikke at drikke alkohol, at spise 1 portion istedet for 2, undgå lørdags slik, lade være med at handle søde sager ind i supermarkedet, ikke at spise hvidt brød, chips, kage, drikke sodavand  ... alt kan være dit mål - DU BESTEMMER, det er i din kontrol.

8) Gør dine kost mål realistiske, så du får succes - har du svært ved at sætte dem, få mig eller en anden til at hjælpe dig.

9) Måske skal dine succes mål være noget helt tredje (eksempler læs forneden)- bare de er i din kontrol.

___

Og hvorfor har jeg en overbevisning om, at denne løsning virker for vægttabet?

Dem jeg træner:

Flere af dem jeg træner holder deres motivation længere og bliver stærke til regelmæssig motion, fordi de fokuserer på fremgangen i træningen. De bliver stærkere, hurtigere og mærker, de kommer i bedre form, da de kan blive i træningen i længere tid. 

De opsætter mål for kosten, alt efter hvor deres "udfordringer" er og arbejder på at få succes med deres mål.

Jo mere de går efter deres mål, som de selv kan kontrollere  -> jo mere falder deres vægt.

Mig selv:

For mig har det været en evig kamp at slanke mig. Jeg har altid været "lidt større" alias en del ekstra kilo. Næsten hver gang jeg startede op med  motion var mit mål vægttab. Gik det ikke, som jeg ønskede, blev det kedeligt for mig at træne, og jeg stoppede.

Første gang kiloen faldt af ”for good” var, da jeg tog min aerobic uddannelse. Den varede i 3 måneder, og jeg trænede og trænede, for jeg ville jo være den bedste. Så mit mål for den fysiske aktivitet lå i at være god til undervise, som var noget, jeg helt selv kunne kontrollere. Det krævede blot, at jeg øvede mig igen og igen.

Jeg tabte 10 kg på 3 måneder.  

Næste gang jeg oplevede, kiloene blev væk var for 2 år siden - de første 6 måneder som selvstændig. Der underviste jeg i zumba i 12 timer om ugen. Det var fantastisk, jeg elskede at danse og underviste hele tiden. Jeg ville jo gerne gøre mit job godt. Min succes var at motivere deltagerne til at fortsætte hos mig, det var jo mit levebrød. Så jeg øvede mig hele tiden for at blive bedst til mit arbejde.

Jeg tabte 8 kg på 6 måneder - de 18 kilo er ikke kommet tilbage.

Derfor min anbefaling for den bedste vej til dit varige vægttab:

Lad dine mål være i din kontrol og sørg for at give dig selv succes. For succes gør, at du bliver ved! Jo mere du bliver ved, jo mere vil din krop reagere ved at ændre sig og slanke sig!

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>