Vidste du, at "offerrollen" kan være din VÆRSTE fjende i din slankekur?
Thursday, August 13, 2015 at 07:24AM
UhrbrandCoaching

Har du prøvet at sige lignende sætninger til dig selv, når du er på slankekur? 

Min erfaring fra mig selv og dem jeg arbejder med er, at chancen for at falde tilbage til de dårlige vaner øges markant, når vi syntes, at det er allermest synd for os. Så giver vi slip, falder i og spiser og drikker usundt igen. 

"Offerrollen" en dialogen, der gør alt for at skrue os tilbage til vores gamle vaner og mønstre. De vaner og mønstre som typisk ikke fungerer for os. Men de er blevet en så stor del af os, så de gør alt for at få lov til at vende tilbage, hvis vi har sat gang i nye tiltag som fx kostændring og motion.     

 

Et spørgsmål til dig fra mig: Hvorfor skal du gøre som alle andre, hvis du er utilfreds med dig selv og gerne vil være i en mindre krop?

Regnestykket er jo egentligt simpelt – mere energi brugt i din krop end energi indtaget i din krop, så ændrer den sig til det mindre.

”Ja ja Pernille – men kroppen reagerer ofte ikke så hurtigt, som vi ønsker det, og så mister vi tålmodigheden”

Ja det er så korrekt! Men din tålmodighed mistes ofte der lige, hvor din offerrolle sætter ind. Der hvor du syntes, det er synd for dig selv, så du bliver nødt til at spise og drikke kalorier igen.

Du ”overlever” kun din kost- og motionsændringer hele vejen igennem, hvis du har en positiv tilgang til din kost og de nye handlinger, du har sat dig for.

Du skal jo være glad for det du spiser, vær glad for at sige nej tak til alle det kalorierige mad- og drikkelse. Hvis du vil lave ændringer, så vær glad for at du er i gang med det!

Alternativet er jo at give slip og blive endnu større eller bevare din tunge vægt.

Det er en ubehagelig følelse konstant at gå og føle sig i en for stor krop – tænk på hvor mange år du skal døje med de ekstra kilo, hvis ikke du tager dig sammen nu. Jo før du gør det – jo før slutter den ubehagelige følelse af.

Måske du kan nikke genkendende til nogle af sætningerne her, håndplukket ud fra mine egne tidligere erfaringer. Det er ubehageligt:

Det er ikke sikkert, at nogle af sætningerne her rammer dig, men ønsker du at tabe dig, så har du sikkert en følelse af ubehag indimellem, og den følelse skal da elimineres. Den hører simpelthen ikke til i dit liv.

HUSK !! Der er jo ingen regler for, hvor stor eller små vores kroppe skal være! Det bestemmer du selv og ingen andre.

MEN måske burde der være en regel for, hvordan vi skal ha´ det med os selv og vores kropsstørrelse?

Jeg oplever, at jo flere gange du gør de ting, du sætter os for, om det så er motion eller kostændring, jo flere gange oplever du en positiv følelse. Det er den positive følelse, du skal ride på hele tiden. Holder du dine aftaler med dig selv, har du nemmere ved at eliminere den dialog, der kommer sammen med din offerrolle, fordi du er god til at holde aftaler med dig selv. Det er overholdelsen af aftalerne, der giver dig lyst til mere.

En lille historie om min ”offerrolle”, hvordan jeg fandt ud af, jeg aldrig ville tillade mig selv at ha´ den igen: Vi er tilbage i midt 90érne, jeg har tabt mig 10 kg med ”letigen pillen” (det her var før, man fandt ud af, hvor farlig pillen var) og var stoppet med den, jeg havde tillagt mig sunde spisevaner, som for mig var ikke at spise usunde mellemmåltider eller sent om aftenen. Jeg var endda begyndt regelmæssigt at motionere.

Jeg ligger hjemme på sofaen, jeg er alene hjemme og det er mørkt udenfor. Jeg ser et underholdningsprogram med bl.a. ”Cut´n move”. Jo jeg husker tydeligt denne aften.

Pludselig får jeg en lyst til at spise varme popcorn! Jeg kæmper med min indre stemme skal/skal ikke i lang tid. Så kommer min ”offerrolle” på banen og fortæller mig, om dengang jeg bare kunne spise og drikke, lige hvad jeg havde lyst til om aftenen. At det var synd for mig at alle andre i HELE verdenen kunne spise popcorn på nær mig!

Jeg bliver liggende på sofaen og trangen til popcorn vokser og vokser, og jeg bliver mere og mere irriteret over, at jeg ikke må spise de ”skide” popcorn. Til sidste hopper jeg resolut op af sofaen og får lavet mig en omgang popcorn, med andre ord jeg falder i L

Og det blev starten på flere aftenerne i træk, hvor offerrolen satte ind, hvor jeg syntes, at det var så synd for mig”. RESULTAT jeg tog alle kiloene på igen på 3 måneder med et par ekstra kilo oveni – HVORFOR … fordi jeg tillod mig selv at være i ”offerrollen”.

Den skide skål popcorn … jeg fortryder det så inderligt!

I dag lover jeg mig selv, at jeg aldrig vil tillade mig selv den offerrolle, så vil jeg meget hellere handle på de aftaler, jeg laver med mig selv og få en god følelse bagefter og få det godt med at være i min krop.

Hvis du nikker genkendende til "offerrollen", så håber jeg, at min historie kan inspirere dig.

Kom ud af din "offerrolle" jeg tør godt garantere dig – det er det hele værd !

 Article originally appeared on Uhrbrand Coaching (http://www.uhrbrandcoaching.dk/).
See website for complete article licensing information.