« Vores indstilling, vores kamp og målet er nået - men hvordan pokker gør vi det? | Main | Træning - omgiv dig med andre der vil det samme som dig! »
Thursday
Oct062016

Hvad har kost med Træningsglæde at gøre ?

spørger hun mig på vores første dag i træningsforløbet.

Faktisk et godt spørgsmål – for typisk taler vi blot om kost, når vi vil slanke os, og hun havde ikke brug for at gøre sin krop mindre eller større. Hun havde behov for at gøre træningen lystbetonet.

Men lige så meget indflydelse kosten har for vores kropsstørrelse, lige så meget indflydelse har den på vores lyst til at træne.

Som eksempel har du lige spist en overordentlig omgang frokost eller brunch med alt, hvad det indebærer af lækkerier. Du har siddet i flere timer i hyggeligt selskab og spist, og dit næste punkt på dagsordenen er træning. Hvor stor er din begejstring lige på det tidspunkt til at hoppe i træningstøjet, sætte kroppen i gang og suse derudaf?  Måske et meget bedre alternativ på det tidspunkt vil være ”at gå hjem og ta´ noget behageligt ikke-strammende tøj på og slå mave”.

Der er naturligvis dem, der har det som motivation, når maven føles tung, at så skal der ske noget aktivt, men det er faktisk undtagelsen. Størstedelen af os har ikke lyst til at træne, når kroppen føles tung. Og ”vores tophue” bliver også træt af for meget sukker og for meget fed mad.   

Indimellem sker det faktisk, at vi spiser så meget aftensmad, at maven fortsat føles tung næste morgen, så vi har MAX lyst til en gåtur.

Prøv at lægge mærke til dit indtag på jobbet, i skolen eller derhjemme, især hvis hvis trætheden når dig. Det kan skyldes lang dag, stresset dag, så impuls spiser vi faktisk ofte for at få energi. Typisk er det kost, der stimulerer vores smagsløg på den søde måde pga udskillelsen af glædeshormonet endorfin (humørmedicinen). Og så er det ellers resterne fra frokostkagen, det der nu er i køkkenet/i kantinen af søde sager, der ryger indenbords. Slikket bagerst i skuffen, sodavand juice eller andet smagslækkert. Det er, fordi vores blodsukker er faldet, så nu har vi behov for et kick, og så tyr vi til de "søde kuhydrater" som får blodsukkeret til at stige hurtigt. Det ”kick” varer ikke særligt længe, fordi blodsukkeret falder hurtigt igen. Så når vi skal træne bagefter, føles kroppen ofte meget tungere, og så er det endnu sværere at sætte sig op til en hård omgang træning. Så hellere blive hjemme og slappe af.

Så sørg for at ha´sunde mellemmåltider/snacks på dig til gavn for dit kostindtag, der ikke er ”træningsdæmpende” hygge og for at holde dit blodsukker stabilt.

Planlæg din kost så det ikke går ud over din glæde ved at træne. Pas på med de store portioner eller for lang tid indtag af mad. En hjælp til hjemmet kan være at portionsanrette maden i køkkenet. Lad gryderne bliver stående i køkkenet. Hvis du skal spise snacks, så bevar det i skåle / fade, du ikke kan se igennem. Det visuelle er ofte med til at kickstarte dit mundvand.

Jeg håber, at det har givet lidt inspiration til dig, der har behov.

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>