« 08. dec. – er du opmærksom på energien i løbet af dagen? Det er jo den, du ”rider” på, når du senere ta´r til træning. | Main | 06.december – kopiere du også andres træningsglæde? »
Wednesday
Dec072016

07. dec. – Træning ..er det mon tallet på vægten, der motiverer eller?

Når jeg holder et af mine foredrag om Træningsglæde, bliver jeg ofte mødt med et ”åhh nej skal jeg så sidde og høre på min dårlige samvittighed” ofte tilføjet med et ”jeg trænger faktisk til at tabe mig, så måske skulle jeg komme og lytte med”.

For nogle år tilbage havde jeg en pudsig oplevelse, da jeg besøgte en af butikkerne fra tøjkæden ”Zizzi”, som er en tøjkæde til større str. Oplevelsen er fra dengang, hvor jeg arbejdede med ”Livsstilstræning”, som var et koncept for overvægtige. Jeg underviste i mental træning og indendørs og udendørs fysisk træning, og i opstarten ville jeg jo gerne sprede ordet, så jeg henvendte mig til butikken. Mit koncept bestod i at ha´ det godt i kroppen uden fokus på vægttab, det måtte den enkelte selv byde ind med. Det gjaldt om at finde træningsglæden og få værktøjer til at finde den daglige glæde til sig selv.

I butikken bliver jeg mødt ved disken med et stort smil fra den skønne ekspedient, som dog stivner lidt da jeg fortæller om mit koncept og et evt. samarbejde. Ansigtet bliver nærmest lagt i stramme folder, og der bliver tilkendegivet med et kort ”nej ikke interesseret”. Jeg spørger naturligvis ind til årsagen og får at vide, at kæden Zizzi står for, at vi skal elske vores former og værdsætte os selv, så træning vil jo ikke være en del af det. ”Vi skal ikke pådutte vores kunder træning, når vi samtidig fortæller, at de skal holde af deres krop”.

Nu hvor jeg sidder og skriver budskabet her, så ville jeg ønske, at jeg havde optaget svaret, så ekspedienten kunne høre, hvor ”fjollet” det egentlig lød. Og dog – for hvis dennes tilgang er, at træning er lig med vægttab, så kan jeg da godt forstå tilbagemeldingen.

Men hvad med alt det andet træningen gør for os. Hvad med alle de rare følelser der opstår hos os og lysten til at gøre mere for os selv og andre.

Jeg må lige skynde mig at skrive, at Zizzi senere lavede et samarbejde med ”De dansende divaer” - koncept for overvægtige med samme tilgang som mit. Så kæden har heldigvis indset det gode i bevægelse uanset højde og drøjde.

Hvad er det så, jeg vil med de historier?

Jeg tror, at vi ofte kommer til at sammenholde fysisk aktivitet med vægttab. Måske stammer det lidt fra vores nytårsforsæt, hvor størstedelen af os gerne vil tabe os. Her suser vi jo i gang med træning og ændret kost. Hvis så vægten ikke ændrer sig i løbet af kort tid, så kan det oss´ være lige meget.

Eller det kan stamme fra alle de artikler i bladene, som jeg har en overbevisning om gerne vil motivere med deres historier, omkring hvordan han eller hun har tabt sig og blevet gladere mennesker igennem kost og motion.

Jeg havde for nogle år tilbage en kunde på Christianshavn. I mange måneder susede vi rundt om volden i bedste ”vi skal op i puls” maner, fordi hun gerne vil slanke sig og gerne finde glæden i hendes træning. Efter de første 2 måneder husker jeg, hun griber fat i min arm midt på torvet efter træningen og siger højt ”Pernille nu ved jeg det!! – det er jo ikke kun pinsel det her med træning. For pokker hvor har jeg fået ryddet op derhjemme, tømt ud i skuffer, jerg aldrig troede skulle ha´ min opmærksomhed. På arbejdet siger mit personale, at jeg er blevet mere nærværende overfor dem”.

Det skal siges til historien, at hun hadede træning som pesten, hun kunne slet ikke se meningen med det, men som hun sagde ”jeg skal jo holde vægten her, hvor jeg er kommet lidt op i årene". Efter hendes indsigt på torvet skal jeg da love for, hun fandt ud af, at det også drejede sig om alt muligt andet, når hun trænede.

Det ”fjollede” vi nærmest kan gøre, når det gælder træning, er at lade lysten til den være afhængig af noget andet, som fx vægten. For i rigtig mange tilfælde er det jo nærmest tallet på vægten, der afgør, om vi fortsætter med træning eller ej. Vi knokler og knokler på i fysisk aktivitet, hvor succes oplevelsen egentlig først kommer, når vægten reduceres. Og så kan der godt være lang vej. Du kan ikke kontrollere din vægt 100 % - men du kan kontrollere din træning. Og bliver du ved med træningen, sørger for at skabe forandringer i din træning, så kan kroppen næsten ikke lade være med at ændrer sig, medmindre du ødelægger din form med dårlig kost - men det er en helt anden historie ;-) 

07. december input - har du øje for alle de ting, træningen giver dig? Er du bevidst om, det er træningen, der motiverer dig eller andre ting udenom?

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>