« Motivationslåge 14. december – det er bedre ikke at træne, for så har jeg ingen forventninger om resultater, og så bliver jeg ikke skuffet … | Main | Motivationslåge 11. december – ”… jeg kan da ikke løbe rundt med en håndbold om søerne… eller kan jeg?” »
Thursday
Dec132018

Motivationslåge 12. og 13. december - fitnesscentre er ikke noget for mig .... hov er jeg gået glip af noget?

Jeg føler mig så forkert og malplaceret, når jeg indimellem prøver at tage mig sammen til at gå ind og træne i et fitnesscenter. Der står jo kun brede mænd foran spejlet og spiller med deres store muskler, og pigerne er meget tyndere end mig, så jeg føler mig helt forkert. Jeg kan heller ikke finde ud af maskinerne, og jeg syntes, det er så pinligt at spørge om hjælp. Og på holdtræning kan jeg bare se, at alle de andre har været der før. Allesammen ved lige præcis, hvad der skal hentes frem af udstyr. Det er så pinligt, jeg ikke ved, hvordan man samler stængerne og stepbænkene. Så jeg vil helst træne udendørs, det er også så skønt at være ude i naturen.
. . . .
Ovenstående udtalelser er en sammensætning af de mange meldinger, jeg får fra mine klienter, når jeg spørger ind til, hvilken form for træning, der ligger øverst på ”hitlisten”. Udendørs træning bliver indimellem et ”så er det udendørs, jeg træner”, fordi fitnesscenteret ikke er en mulighed.

Og jeg krummer da også tæer i den følelse, det må give at ha´ det sådan. Øv for den! Men behøver vi ha´ det sådan med træningscentrene?
Hvorfor jeg vælger at bringe emnet ind her midt i motivations julekalenderen skyldes, at jeg oplever, vi snyder os selv for noget ”pondus” ved ikke at styrketræne. Vi kan godt styrketræne ude i naturen ved brug af diverse træningsredskaber og vores egen kropsvægt, men det bliver aldrig helt det samme, som når vi sætter os i en maskine og aser og maser for at flytte eller trække ” det tunge møg” 😉 eller vi aser og maser med det tunge frivægts udstyr som håndvægte, vægtskiver og kettlebells mm. Men alt det fysiske hårde arbejde giver en mening.
Her er flere af de positive virkninger i styrketræning, vi ikke har så meget fokus på:
• Forbedret teknik og koordination, så risikoen for uheld og skader nedsættes, såsom
(lidt krøllet tekst her) modning i nervesystemet gør, at de elektriske impulser løber hurtigere fra hjerne og rygmarv via motorneuronerne til musklerne. Det gør, at man bliver i stand til at udfolde en kraft hurtigere og f.eks. afværge et fald.
• Bedre udnyttelse af vores styrkereserver, der ofte blot kan mobiliseres i nødsituationer.
• Energitilførslen og energiomsætningen i vores muskelfibre forbedres.
• Musklernes tværsnit bliver større og flere af vores motoriske enheder kan deltage i det arbejde, der kræver styrke.
• Styrken af bindevæv, ledbånd og sener øges, og det er godt for vores krop, der jo bliver ældre. Omend det kan ske langsommere i forhold til muskeltilvæksten.
• Denne her kender de fleste af os vist - øget muskelmasse sætter forbrændingen i vejret, så det bliver nemmere at holde vægten.
Og ja den alderdom kommer jo. Hvorfor så ikke være bedre rustet til at opretholde vores stærke kropsholdning og ikke falde sammen i leddene og ja styrke vores immunforsvar.

Og hvad er det med de spejle? Ja der er mange, der kigger sig i spejlene. Og det er ofte på grund af to ting. I min tid som centerchef i fitnesskæden SATS spurgte jeg mine medlemmer om de spejle.
Det er meget forskelligt fra person til person, hvor hurtigt kroppen vokser, og hvor hurtigt den bliver strammet op. Så når det føles som om, der er sket en ændring, så er det enormt motiverende for dem at kigge sig selv i spejlet. Fordi deres ønske med træningen er udvikling af deres kroppe. Derfor kigger de i spejlet. Det giver jo god mening. "Det giver en skøn følelse at se i spejlet, at kroppen ser stærk ud", som mange tilkendegav i min spørgerunde. 
Den anden ting – som jeg især af fan af. TEKNIK. Når vi træner tungt, og så er det rasende vigtigt at vores teknik er korrekt, ellers kan der hurtigt komme skader på den lange bane. Derfor er det vigtigt at se på musklens bevægebane, når den trænes og tilse, at der ikke kompenseres et andet sted på kroppen for at løfte vægten. 
Jeg spurgte dem også, hvad de ville sige til, hvis der var nogen, der spurgte dem om hjælp til øvelser eller maskine indstilling? Her svarede alle "SELVFØLGELIG vil vi gerne hjælpe”.

Og ALLE i dit fitnesscenter har været der, hvor du evt. befinder dig. Usikker, uvant og irriteret på kroppen, fordi den ikke ligner det, den skal i spejlet.
SÅ måske du bare skal kaste dig ud i dit fitnesscenter og spørge dem, som ser ud til at ha´ været der i lang tid om hjælp og huske lidt på ovenstående omkring, hvorfor de kigger sig i spejlene 😊
Jeg håber du vil prøve, for styrketræning er balsam til din krop, du skal bare give den et par lag eller flere.

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>