Tuesday
Feb142012

”Verdens bedste kur” … har du prøvet med 5 minutter?

 

Alt min livskvalitet forsvinder, når jeg går på kur og jeg bliver sindssyg tosset.

Fra jeg var ca. 12 år og til jeg kom i slut 30érne, har jeg altid bokset med diverse slankekure. Tomatkur, Rigshospitalets suppekur, banankur, ”spis ingen mad”-kur (her var opskriften min egen), ”spis ingen kulhydrater”-kur, ”drik kun kaffe”-kur, ”spis masser af chili”-kur … alverdens kure og jeg hadede det.

Men jeg blev nødt til det, for jeg var jo for tyk indimellem. Og den eneste måde, jeg kunne blive glad på igen var at slanke mig? Hver gang jeg slankede mig, så blev jeg så glad for min ”nye” krop, så jeg måtte fejre det. Så spiste jeg alt det, jeg havde savnet - og i løbet af ingen tid, havde jeg genindvundet det fortabte chokolade, kage mm og så var det ny kur forfra – nogen gange endnu mere forfra. Jeg var indimellem så træt af det, så jeg flere gange varmede op i mange måneder til en kur - lige op til den 1. januar, også kaldet mit nytårsforsæt.

Nu er jeg kommet væk fra min "kur"-vaner. Jeg har fundet en ny løsning, der virker.

For mig gælder det om at definere min livskvalitet som noget andet end go´ mad/slik og søde sager. Jeg er begyndt at lægge vægt på det, jeg giver mig selv ved IKKE at spise usundt, mere usundt, meget usundt - rigtig meget usundt. Jeg finder frem til det, jeg glædes over, når jeg ta´r valget IKKE at spise usundt. MEN jeg forbyder mig ikke at spise usundt. Får jeg lyst til det, har jeg iværksat en handling, jeg gør hver gang:

Jeg venter 5 minutter ...  

Når jeg får lyst til en ekstra portion mad med top (naturligvis), en ekstra stang chokolade, ekstra t-birkes, ekstra hvidt brød, ekstra kage mm, så stopper jeg op og venter i 5 minutter. I de 5 minutter stiller jeg mig selv 3 spørgsmål:

  • Hvorfor skal jeg spise det?
  • Hvad får jeg ud af det?
  • Hvad vil jeg syntes om det efter, at jeg har spist det?

Hvis jeg fortsat har lyst efter de 5 minutter, hvor jeg har reflekteret over de 3 spørgsmål, så spiser jeg det og jeg giver mig selv lov til at nyde hver en krumme.

De 5 minutter, de virker!

Jeg har fundet ud af, at det typisk er mine følelser, jeg spiser på. Så jo mere jeg tænker over mine følelser og handlinger, jo mere bevidst bliver jeg om, hvorfor jeg spiser. De følelser og handlinger jeg spiser på er typisk ikke positive for mig. For at få dem positive arbejder jeg med dem - enten selv eller jeg får hjælp fra andre. 

Jeg tror ikke på, at lysten til mad forsvinder, når vi er på kur. Tværtimod så bliver vores spisetrang større, jo mere vi afskærer os fra det, vi syntes om. På Facebook læser jeg ofte status – typisk fra kvinder – hvordan de har været uartige, fordi de har spist chokolade, kage, burgermad. MEN HVORFOR slå os selv oven i hovedet over det?

Ofte er det vores impuls spise, der kickstarter, når vi spiser usundt. Vi kan spise det så hurtigt, at vi dårligt når at runde sætningen af ”jeg burde da ikke spise det”, så har vi spist det. MEN HVORFOR ikke spise det, vi har lyst til?

Jo mere forbudt noget er for os - > jo mere vil vi ha´det, så lad os da give os selv lov.

Her er et par gode råd, der måske kan hjælpe dig med ”den søde tand” – der måske kan stoppe dig i at gøre det så dumt:

  • Brug de førnævnte 5 minutter ... HVER GANG
  • Når du vælger at spise det – så NYD hver en mundfuld, ikke gøre det forbudt
  • Har du det i hjemmet, så stil det væk fra din rækkevidde, så du skal rejse dig og gå for at få fat i det – fx stil det i gangen ved siden af toilettet eller et andet sted - gør det lidt besværligt for dig at komme til  
  • Har du det i en skål / på et fad – så sørg for at du ikke kan se igennem låget
  • Du kan foreslå på kontoret, at fredagskagen ikke står på pausebordet – men stilles udenfor øjets rækkevidde – hvad vi ser, bliver vi tiltrukket af

Du må meget gerne skrive med her, hvis du har andre ting, der virker for dig, som garanteret kan inspirere andre.

Go´ fornøjelse

 

Sunday
Jan082012

Nytårsforsæt – gratis ta´ med hjem … Nej det motiverer ikke os danskere.

Nytårsforsæt i motionscentre bliver som motivation tilbudt en tur til Oslo, gratis indmeldelsesbeløb eller et par måneders gratis medlemskab.

Hvornår er der et motionscenter / en motionskæde, der motiverer danskerne med henblik på deres motionsvaner. De er jo de samme hvert år, de ændrer sig ikke.

Vi starter i januar og holder noget pause i slutningen af marts / april, men vi melder os ikke helt ud. Nytårsforsættet er fortsat aktuelt, for vi vil gerne træne i starten af maj og finder sommerformen frem, for solen skinner. I juni måned når bindingen stopper, så melder vi os ud. Nu er det sommer, vi vil udenfor! I slutningen af august / starten af september skal vi i gang igen, for nu skal ”sommerformen” trænes væk. Vi fortsætter til slutningen af oktober / midt november, så stopper vi. Vi har ikke tid, det er jul. Vi starter til januar! 

Kunne motionscentrene gi´ et års medlemskab kontant (12 mdr.s binding ikke aktuel), som giver os gratis adgang i juni, juli og december. Vi kommer alligevel ikke ind og træner i de 3 måneder. Som bonus for året får vi tilknyttet en motivations træner i starten af året, midt marts og så igen til august og november. Så får vi en professionel sparringspartner, der sammen med os finder ud af, hvad der skal til for, at vi fortsætter. Hvad er det, vi gerne vil opnå? Hvad er det, vi skal mindes om, når vi træner, så vi får fat i det, der virker for os hver især, så vi er motiveret. På den måde holdes danskerne i gang via motivation og inspiration og i perioder, hvor det gælder, og vi behøver ikke koncentrere os om ud- og indmeldelse i løbet af året. Motionscentrene får deres års medlemmer.

Da jeg arbejdet i SATS, havde vi et år, hvor vi kørte sundhedstjek på vores medlemmer med opfølgning ca. 3 måneder efter. Det var en hård nyser for personalet. Der var meget, der skulle arrangeres. Men vores medlemmer kunne se resultatet af deres træning, og det var motiverende!

Vi skal motiveres og inspireres for at holde vores træning regelmæssig. Jeg tror ikke på, det sker igennem en Olso tur eller ”gratis med i købet”, når du starter.  

Wednesday
Dec212011

Mit nytårsfortsæt - i år skal være min succes, så jeg gør noget anderledes!

Sidder og fordyber mig i mit nytårsforsæt og ser tilbage på alle mine små sedler, der er lavet år for år. Hvordan de startede fantastisk ud i januar og stille og roligt forsvandt ud ca. i marts måned.

Der er mange fortsæt, der går igen og igen. Faktisk startede jeg også ud med at gøre det samme år efter år – især vedr. træning. Det var i en årrække ET MEGET VIGTIGT NYTÅRSFORSÆT for mig, og jeg ”fejlede” hvert år, fordi jeg mistede motivationen - ca. i marts måned. Og mit nytårsforsæt var heller ikke noget, jeg glædede mig til. Det var som regel ensbetydende med, at mit liv ville få en drastisk drejning til noget ubehag. Specielt når jeg skulle på kur eller starte på træning. Det var jo ensbetydende med mindre mad og mindre fritid, jeg skulle jo træne.

Jeg føler mig nu en del klogere på det med nytårsforsæt, syns oss jeg fortjener den klogskab, for hvor har jeg brugt mange ressoucer på at finde frem til, hvad der virker for mig og hovedingrediensen er "at gør du som du plejer, så får du som du plejer”!

Så i år 2012 vil jeg gøre det anderledes:

Jeg vil kalde det noget andet, så det virker, som om det er et helt nyt fortsæt for mig. Fx træning –skal hedde ”Pernilles kvalitetstid” eller stoppe med at ryge skal hedde "Pernilles nye duftesans". Og jeg skal kalde det sådan hvergang, jeg taler om det eller tænker på det.

Mine relationer - jeg vil finde de relationer, der er rigtig gode til at gøre lige præcis det, jeg vil i gang med. Fx hvis jeg skulle finde tid til mig selv, arbejde mindre eller finde mere tid til mine veninder, så vil jeg bede om hjælp til de personer, der er virkelige gode til det. Hvorfor prøve at klare det hele selv, når der står ”eksperter” lige om hjørnet med en hjælpende hånd. Og jeg vil svømme rundt i de relationer, der bakker mig op. Dem der ikke syns om min ide, vil jeg pænt afvise med et emneskift.

Jeg vil erobre min vanedagbog – perioden op til mit fortsæt vil jeg skrive alle mine vaner ned, som jeg gør dem i dag. Få fat i de vaner der forhindrer mig i at nå mit mål og give mig tid til at se på dem. Fx hvis jeg skulle gøre hovedrengøring noget mere. Se på hvad jeg plejer at lave af overspringshandlinger og hvornår. For så ved jeg lige præcis på det tidspunkt og på det sted, der skal jeg ændre. Jeg vil give mig selv en præmie bagefter. Jeg har da aldrig givet mig selv bonus for at gøre mit hjem rent. Det gør jeg i år.    

Jeg vil lave delmål og give mig selv belønning – før var det nemlig alt eller intet - det er selvfølgelige forskelligt, hvad angår ens motivation til at handle. Nogen vil gerne ha´ noget at se frem til og andre vil rigtig gerne væk fra noget. Mig jeg skal ha´ noget at se frem til. Så en belønning i form af total forkælelse. Fx hvis jeg skal spise sundere i 2012, og jeg gør det i 2 uger, så er det et kurbad til mig og massage. Så der hele tiden er noget at se frem til.

Det SKAL være en SJOV proces – jeg bliver nødt til at give det noget kærlighed. Før rullede jeg mig rundt i en offerrolle lige fra 1. januar af og frem til, jeg ikke kunne holde det ud længere. Det var så syndt for mig, hver gang jeg skulle lave en ændring i min ellers så perfekte hverdag. Men hvis jeg nu giver det nytårsfortsæt noget medvind og får det til at blive en HEL ny side af mig. Så i stedet for slå mig selv oven i hovedet over, hvor irriterende det hele er og hvor svært det er. Så rose mig selv fordi jeg nu ta´r ansvar og ikke lader ”gamle” Pernille alias mit ego ta´ over.

Jeg er faktisk allerede startet i november med ikke at drikke kaffe længere. Jeg ville opleve, hvad det gav mig ikke at hælde 2-3 kander kaffe indenbords om dagen. Og hold nu fast det er ikke småting – det kommer i min næste blog.

Men hvad med dig – har du gjort dig tanker om dit nytårsfortsæt for 2012? Skriv gerne til mig hvis du har andre tiltag, du syntes, der virker.

Ha´et skønt nytår - så ses vi i året 2012.

Monday
Dec052011

Der er jo 101 andre ting, jeg kan gøre i stedet for at spise!

 

Jeg kan grine, cykle, beslutte, bowle, observere, bade, sy, digte, planlægge, strække, vælge, håndtere, dufte, prøve, tømme, gætte, erstatte, overraske, kysse, samle, deltage, øve, håbe, lytte, optræde, glædes, elske, skrige, luge, overraske, spadsere, afklare, invitere, afklare, forandre, tegne, meditere, beslutte, bede, ae, søge, begynde, sejle, bytte, opmuntre, flirte, danse, læse, tilgive, fløjte, fiske, skrige, spørge, fortælle, lege, se, kramme, huske, besøge, hoppe, overraske.....

Ovenstående er et udpluk af ordene på et post kort fra Move Mind & Body. Ord som er lige foran os og som jeg tror, vi slet ikke indser, vi kan gøre lige her og nu, hvis vi får lysten til at spise. Den lyst som ikke skyldes sult, men vi spiser bare fordi ...

Der afholdes introduktionsmøde tirsdag den 13. december på Frøbel Seminar Grundtvigsvej 11 på Frb. kl.19.30 - kom hvis du er interesseret i at få "resten af ordene" og mød mig og Mette Bugge - direktør hos Move Mind & Body.

Move Mind & Body er et koncept for dig, som er svært overvægtig, læs mere på www.move-mb.dk

 

Saturday
Nov192011

Jeg var SÅ stresset, men for pokker jeg blev jo anerkendt!

Jeg sad for nylig og læste et personalebrev jeg havde skrevet, da jeg var centerleder. Et lille citat derfra fik mig til at reflektere big time over, hvordan pokkers forkert jeg har handlet overfor mig selv.

”Hej med jer, ja så er vi i en travl måned igen, og der skal indhentes medlemskaber som aldrig før. Som I nok har bemærket, så er jeg også i en travl periode i øjeblikket, vi mangler igen en fuldtidsstilling, og ja jeg er jo nok lidt kort for hovedet indimellem, men det løser sig, lige så snart vi finder en løsning på det her”

WHAT !?! Jeg anede for det første ikke, hvornår den løsning kom og alle mine værdier, som jeg tillagde en god leder faldt faktisk til jorden, fordi jeg lavede 2 mands arbejde. Jeg var stresset (men tænkte ikke over det – hov jo de gange når jeg lå søvnløs om natten, skete tit). Jeg tænkte ikke rationelt, jeg var ikke kreativ, og jeg kunne ikke præstere som jeg ville. For 37 timer x 2 om ugen gjorde det umuligt for mig.

At være en god leder var en af mine højeste værdier jeg havde ved mit arbejde, rettelse at være en RIGTIG god leder. Hvorfor pokker sagde jeg så ja til at varetage 2 stillinger. Det ødelagde jo alt! Jeg har indset nu, at anerkendelse åbenbart var en værdi, jeg levede efter uden at vide det. Jo flere skulderklap jeg fik - jo hurtigere løb jeg. Skulderklappene kom i de periode nok ikke så meget fra mit personale. Jeg tror egentlig bare, de glædede sig til, at ledelsen fandt min 2´er.

Men jeg holdt skansen overfor min ledelse, mine medlemmer, til dels mit personale og i den grad overfor  mig selv. Jeg var jo SUPERWOMAN, ingen skulle se, at jeg var mærket af mit arbejde, uanset om jeg arbejdede for 2. 

Min omgangskreds og familie syntes indimellem, at der blev kørt rovdrift på mig, ledelsen var jo så hårde ved mig. Men hvis skyld var det?Det var da helt min egen, jeg sagde jo hele tiden JA! For så blev jeg anerkendt, og så var alt okay.

Når jeg kigger tilbage nu, og havde jeg været ved den bevidsthed, som jeg har i dag, havde jeg nok sat hælene i og bedt min ledelse om at finde en 2´er, ikke en mig men en anden. Så jeg kunne blive ved med at dyrke mine bedste ressourcer som leder, at være nærværende, lyttende, favnende, udfordrende, loyal og samtidig havde overskud til at drive mine resultater.

Der var faktisk et helt år, at jeg var mig og ikke var 2, og det år blev jeg årets centerleder i SATS.